Dalslänningen 20 maj – Förskolor fick riksdagsbesök

 
Visa tidningssidaVisa tidningssida

Visa tidningssida

DALSLÄNNINGEN
2 dagar sedan, kl 07:31 2014-05-20 Sida 6

Författare: Helena Lindgren

Färgelanda/Dals-Ed

– Jag vill se den osminkade sanningen. Det sa riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall (M), när hon i måndags besökte skolor i Färgelanda och Dals-Eds kommuner.

Camilla Waltersson Grönvall sitter sedan 2010 i riksdagen och ansvarar för frågor kring förskola och grundskola inom Moderaterna och är ledamot i utbildningsskottet.

Under våren genomför hon en förskoleturné i landet.

– Jag vill se vilka utmaningar som finns, men även vilka möjligheter. Genom att föra diskussioner med personalen får man se den osminkade sanningen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Turnén ska resultera i en rapport som i sin tur kan leda till nya förslag.

I måndags var det Färgelanda kommuns tur att få besök. Dagen började på Ödeborgs förskola där rektor Marie-Louise Forsberg mötte upp. Barnskötaren Monica Ohlsson och förskoleläraren Sandra Hernandez visade verksamheten.

– Det är jätteroligt att de vill komma hit, sa de båda och passade på att prata om bland annat för små och gamla lokaler.

Stolta lärare

Sedan sommaren 2011 är förskolan en egen skolform – en förändring som, enligt Camilla Waltersson Grönvall – märks tydligt.

– Det finns en större förståelse för förskolan, bland annat hos politiker, som nu inser förskolans betydelse.

Tidigare såg man förskolan som barnpassning.

Det är i förskolan man lägger grunden för att senare kunna skörda. Reformen har också inneburit att personalen har fått en annan roll – jag möter många stolta pedagoger vid mina besök.

”Det ska bli bättring”

Dalslänningen har tidigare skrivit om den kritik från Lärarförbundet i Färgelanda kommun, som gäller att politikerbesöken är för få på kommunens skolor. Linda Jansson (M), ledamot i kommunstyrelsen i Färgelanda, som var med under besöket, menar att det ska bli bättring.

– Vi måste försöka få i gång det. Är det något vi satsar på är det barnen.

När vi har gjort besök är det främst högstadiet vi har varit på eftersom det är där det har varit mest problem – problem som kanske hade kunnat bemötas redan i förskoleålder.

Därför måste vi försöka att besöka all skolverksamhet, säger Linda Jansson.

Camilla Waltersson Grönvalls informerade även om det förskolepaket som regeringen nyligen presenterade som omfattar 650 miljoner kronor fram till 2018 för att bland annat minska barngrupperna och höja personaltätheten.

Besök i Ed

Dagen fortsatte med ett besök på Stigens friskola. Sedan åkte Waltersson Grönvall vidare till Dals-Eds kommun med besök på Hagaskolan samt möte med Lärarförbundet.

Dalslandsbesöket avlutades i Färgelanda kommun med möte på Järbo friskola, där moderater samlades för att lyssna på Waltersson Grönvalls information om läget i skolan och alliansens senaste satsningar på förskolan.

Lämna ett svar