Alingsås tidning 16 jan -Har anställt fler efter sänkt moms

 

 
Visa tidningssidaVisa tidningssida

Visa tidningssida

ALINGSÅS TIDNING
8 timmar sedan 2014-01-16 Sida 12

Författare: PHILIP MAURITZSON

ALINGSÅS: Behovet av en oförändrad restaurangmoms. Om det samtalade riksdagspolitikerna Lars Hjälmered (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M) när de i tisdags besökte bland andra McDonalds i Alingsås ägare Henrik Bona.

Klockan är halvtolv, lunchrusningen är runt hörnet men än så länge är det relativt lugnt på McDonalds. De moderata riksdagspolitikerna Lars Hjälmered och Camilla Waltersson Grönvall har precis fått på sig var sitt förkläde och ska få instruktioner om hur man lagar hamburgare. Men först ska det naturligtvis tvättas händer noggrant. Politikerna är något äldre än den genomsnittsanställde på Henrik Bonas restaurang. Han driver McDonaldsrestauranger även i Vårgårda och Skövde och har sammanlagt 228 anställda, 168 av dessa är under 26 år, berättar han. Restaurangmoms Orsaken till politikernas besök är att lyfta och motivera borgarnas reform som sänkte restaurangmomsen från 25 till 12 procent, samt att motivera att skatten för att anställa unga inte ska höjas. De får medhåll av Henrik Bona som pekar på att reformen påverkat hans förmåga att anställa – inte minst unga. – Det innebär att jag från dag ett kan anställa, säger han och pekar på att reformen lett till en ökning på 32 000 extra arbetade timmar i hans restauranger. Åt andra hållet får en momshöjning negativa effekter. – Då kommer priserna gå upp och jag måste göra mig av med personal, säger Henrik Bona. Besöker flera restauranger Lars Hjälmered berättar att man nu besöker flera restauranger i regionen, under dagen hanns också med att träffa företrädare för First Grand Hotel och Nolhaga café. – Det vi hör är att många restaurangägare har fått ett andrum i och med momssänkningen, säger Lars Hjälmered. Henrik Bona konstaterar att han hoppas momsen förblir 12 procent, för det finns ombyggnadsbehov på restaurangerna. I Alingsås behövs ett större kök, vilket är en investering i miljonklassen. – Jag ligger med stora investeringsbehov och frågan är om man vågar göra de med en momshöjning, funderar han.

Bildtext:
– Henrik Bona berättar för riksdagspolitikerna Camilla Waltersson grönvall (M) och lars Hjälmered (M) om verksamheten på McDonalds i alingsås. De är överens om att restaurangmomsen bör förbli 12 procent

Lämna ett svar