Ensamstående kvinnors rätt till insemination

Jag och min riksdagskollega Jenny Petersson la en motion till riksdagen om detta under hösten och deltagit i debatten i media, bland annat på Newsmill.

Vad ligger i barns intresse? Vi tror att A och O för en lycklig uppväxt är kärlek och trygghet. När barn föds, rekommenderas att mycket hudkontakt. Dels för värme, men också för tryggheten av att höra ett hjärta slå och ljud som liknar vad de är vana vid från tiden i magen. Det spelar kort sagt ingen större roll vems bröst de ligger på, så länge hjärtat slår.

Något senare i livet börjar barn märka skillnad mellan människor. De som alltid är där, och de som dyker upp ibland. Men framförallt – de som försvinner. Bara att den som brukar vara där lämnar rummet kan leda till tårar. Av rent praktiska skäl är det smidigt att vara två som genom sin blotta närvaro kan skänka trygghet, men alla som suttit på toaletten med en babysitter brevid sig, vet det går alldeles utmärkt att lösa även på egen hand.

Familjens värde kan knappast överskattas. Men den är inte viktigt för vilka kön den innehåller, utan för samhörigheten som finns. Det finns inte heller mer kärlek i en familj beroende av hur många människor som ingår. Det finns bara fler att omfamna, pussa och klänga på. Så visst är det enklare att vara två vuxna, men det löser bara rent praktiska bekymmer. Ett hjärta rymmer gott och väl all kärlek som barn behöver.

Barn kan man skapa på olika vis, men lyckliga barn byggs med hjälp av kärlek. Staten kan dock inte skapa vare sig barn eller kärlek. Vi som ingår i Sveriges lagstiftande församling bör ändra Lagen om genetisk integritet, (som fastslår att assisterad befruktning endast får utföras om kvinnan är gift eller sambo), så att staten inte heller står i vägen för människors val.

Fler lyckliga föräldrar, och fler lyckliga barn – med endast att vi slutar stirra oss blinda på ett förlegat familjebegrepp.

 

 

Lämna ett svar